[Dosar] The Night Manager/ Managerul noptii

“Managerul Noptii” (The Night Manager) va avea premiera pe AMC. Notati in calendar data de 22 februarie, ora 20:00.

Fostul soldat britanic Jonathan Pine este recrutat de Burr, un agent secret. Sarcina sa este să viziteze Whitehall şi Washington D.C. unde se formează o alianţă între comunitatea serviciilor de informaţii şi traficanţii de arme. El trebuie să se infiltreze în anturajul traficantului Richard Onslow Roper, format din prietena sa Jed şi asociatul Corcoran.

Scrisoarea lui John le Carre

A fost cel mai neaşteptat miracol din viaţa mea de scriitor: un roman pe care l-am scris acum douăzeci de ani, îngropat adânc în arhivele unei mari companii de filme ce cumpărase drepturile dar fără a ajunge la pasul de a face un film, deodată readus la viaţă şi repovestit pentru timpurile noastre. Şi înca cum!

În romanul meu, şeful spion britanic, era un bărbat numit Burr – un om dur, greoi, un tovarăş serios, un bărbat adevărat şi o întoarcere în trecutul meu din lumea secretă, atunci când femeile ofiţeri erau, cel puţin, o raritate.

Dar am dori cu adevărat asta şi în 2015: un bărbat alb, de vârstă mijlocie împotriva unui alt bărbat alb de vârstă mijlocie şi folosind un al treilea bărbat mai tânăr, alb, de vârstă mijlocie, ca arma lui aleasă?  

Nu ne-am dorit. Astfel că apare – cu multe aplauze din partea mea – încântătoarea Mrs. Burr, prenume Angela, perspicace, curajoasă, pe rând dură şi spumoasă şi în viaţa reală, ca şi în scenariu, maiestuos gravidă.  

Şi apoi, cum ar spune Hemingway, asta este povestea. Pentru roman, am pus mult accent pe drama din luxuriantul yacht al ticălosului şi extraordinarului traficant de arme, Richard Roper.  Dar yachturile luxoase costă enorm pentru a le închiria şi în filme – doar dacă nu vrei să le scufunzi – tind să devină repetitive şi claustrofobice. Mult mai bine le oferi o insulă de miliardar, însorită, cu o somptuoasă vilă în centru, în stilul Gatsby şi vile împrăştiate pentru subalternii săi şi protectori.  

În zonele de nord ale insulei Mallorca din Spania, am găsit paradisul unui bogătaş şi l-am mutat pe Richard Roper acolo, împreună cu mult mai tânăra, de o frumuseţe răpitoare şi o inteligenţă deruntantă, amanta sa trofeu, Jed.   

Dar tot a trebuit să spunem povestea. Şi suntem hotărâţi să o spunem astăzi. Acum 25 de ani, intriga romanului m-a cucerit – şi pe protagonistul meu fictiv Jonathan Pine – din West Cornwall până în oraşul minier Val d’Or din Quebec, până în Panama şi munţii forestieri din Darien.  

Scopul acestor itinerarii ce par fără legătură este de a împiedica o vânzare masivă de armament către baronii din America Centrală. Furnizorul lor? Domnul Richard Roper, ticălosul meu.  

Dar până în anul 2015, războiul drogurilor a fost spus iar şi iar, nenumărate filme l-au portretizat iar piaţa pentru arme ilegale a fost mutată în zonele sângeroase din Orientul Mijlociu, din Siria, Liban şi tot Egiptul, unde democraţia este omorâtă de fiecare dată când ridică capul.

Nu am dorit niciodată filmul după carte. De fapt, nu am făcut. Am vrut filmul filmului. Şi noi toţi asta am făcut. Tot ce am cerut a fost ca interacţiunea centrală dintre protagonişti să rămână intactă şi arcul narativ al poveştii originale – nu contează unde are loc – să fie în linii mari arcul narativ al romanului, să exploreze aceleaşi tensiuni umane şi dorinţe iar rezolvarea conflictului dramatic să fie în aceleaşi condiţii generale.

Cât despre doamna Burr:  desigur, mi-aş fi dorit foarte mult să-i scriu ei rolul în roman decât soţului ei greoi. Dar nu a fost să fie atunci. Tot ce pot să fac acum este să o primesc cu braţele deschise în familie şi să mulţumesc stelei mele norocoase pentru faptul că scriitorul şi producătorii au avut înţelepciunea să îi dea viaţă.

Despre performanţele lui Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Olivia Colman,Tom Hollander, Elizabeth Debicki,  se pot scrie la nesfârşit – mai presus de toate, regia splendită şi intransigentă a lui Susanne Bier–  pe scurt, ce a devenit întreaga simfonie de opt ore a The Night Manager–  pot doar să spun că aduc înapoi acele zile de glorie din anii 70, când mă uitam pe BBC la Tinker Tailor Soldier Spy prinzând viaţa în mâinile lui Alec Guinness şi distribuţia insiprată ce îl înconjura.

Tom Hiddleston în rolul lui Jonathan Pine

Jonathan Pine este un fost soldat, care a luptat în Irak, iar acum trăieşte retras ca paznic de noapte al unui hotel.  Conştiinţa unui om care s-a auto-exilat, a unui introvertit, a unei persoane care se fereşte de încurcături, este perforată atunci când dezvăluie documente confidenţiale care i s-au încredinţat  de către un oaspete din hotel,  ce sfârşeşte cu moartea acestuia. Ceea ce începe ca o căutare a ispăşirii, sfârşeşte ca o căutare a propriului său suflet, atunci când intră în sanctuarul interior al lui Richard Roper şi pătrunde în cotloanele umbrite al lumii acestuia.

TNM-DW-0506-122 copy

Hugh Laurie în rolul lui Richard Roper

Richard Roper este bine-crescut, foarte educat, are graţie şi şarm. Dar în spatele măştii de om de afaceri miliardar, întreprinzător, fliantrop, gentleman, zace un Mefisto. Cel mai rău om din lume şi-a construit un imperiu pe schimbul de vieţi omeneşti; vânzând arme celui care licitează cel mai mare preţ şi cumpărând ce suflete reuşeşte pe această cale. Când Pine îi salvează unicul fiu – dragostea pentru acesta fiind singura slăbiciune a lui Roper – Roper îl primeşte în familia sa. Ceea ce se dovedeşte a fi un dezastru.

TNM-DW-0615-117 copy

Olivia Colman în rolul Angelei Burr

Dintr-un birou ponosit din Londra de pe strada Victoria, Burr conduce modesta agenţie de aplicare a legii – în centrul căreia este o cruciadă ascunsă de a-l doborî pe Richard Roper, pentru Burr fiind întruchiparea a tot ce-i rău în piaţa de vânzare a armelor.  În Pine ea descoperă un aliat, deşi a-l trimite pe el în luptă, va genera o luptă a integrităţii sale pe măsură ce descoperă că există inamici mai aproape de casă care sunt gata să devieze cursul justiţiei.

Elizabeth Debicki în rolul Jedei Marshall

Jed Marshall se ascunde de viaţă, iar în acest moment locul ei de siguranţă este în curtea lui Richard Roper. Afecţiunea lui este un anestezic puternic, însă când Pine intră în viaţa lor, efectele sale încep să dispară şi se trezeşte cu monştrii în jurul său ştiind că nu se mai poate ascunde mult timp.

Tom Hollander în rolul Maiorului Corkoran

Maiorul Lance Corkoran, Corky, este mâna dreaptă a lui Roper. Inteligenţa tăioasă şi exuberanţa lui Corky i-au scăpat de nişte probleme în trecut, el este cu înverşunare loial căpitanului său şi lui Jed. Este cunoscut pentru cinismul său, nu-l crede deloc pe Pine – şi nu se va opri cu interogările sinistre până când acesta nu va fi demascat.   

Biografiile Actorilor

HUGH LAURIE

Hugh Laurie s-a născut în Oxford, Anglia şi a făcut şcoala la Colegiul Eton iar apoi Universitatea Cambridge.  Alături de Stephen Fry şi Emma Thompson, Laurie a produs “The Cellar Tapes”,  ce a câştigat premiul Perrier Award la Festivalul Fringe din Edinburgh în anul 1981 şi a propulsat trio-ul către numeroase show-uri britanice televizate inovatoare, incluzând patru sezoane din  “A Bit of Fry and Laurie”, în care Laurie a co-scris pentru BBC alături de Stephen Fry; trei sezoane din “Blackadder” și trei sezoane din “Saturday Live”.  La care adăugăm patru sezoane din “Jeeves and Wooster”, bazat pe romanul lui  P.G. Wodehouse, difuzat pe PBS “Masterpiece Theatre”, între anii 1990 -1995.

Cel mai recent, Laurie a jucat ca invitat în seria HBO “Veep”, alături de Julia Louis Dreyfus și cu George Clooney în  Tomorrowland ,  produs de Disney. Creditele sale artistice anterioare includ  Mr. Pip, The Oranges, filmul animat Arthur Christmas, Hop, Monsters vs. Aliens, Street Kings, Flight of the Phoenix, Peter’s Friends, Sense and Sensibility, Cousin Bette, The Man in the Iron Mask, 101 Dalmatians și Stuart Little .

În televiziunea americană, Laurie l-a portretizat pe Vincente Minnelli în filmul  “Life with Judy Garland: Me and My Shadows”.  A avut de asemenea apariții în “Tracey Takes On…” și “Friends”.  Vocea sa a fost folosită în “Family Guy” și “The Simpsons”.

Laurie a regizat programe de televiziune și reclame, inclusiv episodul “Lockdown” din sezonul șase din  “House”,  a compus și înregistrat numeroase cântece originale și a scris articole pentru ziarul londonez  The Daily Telegraph. Patru volume din scenariile  “A Bit of Fry and Laurie” au fost publicate de către Mandarin și primul său roman, The Gun Seller a fost publicat în Anglia și Statele Unite cu aprecierea criticilor și a fost adaptat pentru un scenariu.

Interpretarea lui Laurie ca Dr. Gregory House ia adus doua premii Golden Globe® pentru Cea Mai Bună Interpretare a unui Actor într-o serie televizată, șase nominalizări  la Emmy® pentru Cel Mai Bun Actor Principal  într-o Dramă, două premii  Screen Actors Guild pentru Cea Mai Bună Interpretare a unui rol Masculin într-o Dramă și a fost de două ori onorat de către Asociația Criticilor în Televiziune cu premiul TCA pentru Realizare Individuală într-o Dramă.  

După ce a semnat un contract cu casa de înregistrări Warner Bros, Laurie a înregistrat  celebrul  New Orleans album de blues “Let Them Talk”, ce a fost lansat în Statele Unite în septembrie 2011. Colaborarea muzicală şi vocală a fost produsă de dublul câştigător a premiului  Grammy®, Joe Henry.  Albumul a fost cel mai vândut album de blues în anul 2011 din Marea Britanie. Documentarul despre performanţa muzicală a lui Laurie, “Hugh Laurie: Let Them Talk – A Celebration of New Orleans Blues”, a fost difuzat în septembrie în PBS – “Great Performances”.  Al doilea album al lui Laurie, “Didn’t It Rain”  a fost lansat în august 2013.

OLIVIA COLMAN

Cea mai recentă activitate a Oliviei Colman include trei sezoane în drama  “Broadchurch”, în rolul lui  DS Ellie Miller, pentru care a primit un premiul BAFTA pentru Cea Mai Bună Actriţă într-un Rol Principal în anul 2014 şi în rolul lui  Alex Smallbone în comedia BBC Two “Rev”, pentru care a fost nominalizată la Cea Mai Bună Performanţă într-o Comedie Dramatică la Premiile BAFTA în anul 2015.  Colman a fost de asemenea, dublă câştigătoare la premiile BAFTA din anul 2013 pentru Cea Mai Bună Performanţă Feminină dintr-o Comedie  pentru rolul lui Sally Owen din “Twenty Twelve” şi pentru rolul Sue din “Accused” a primit premiul Cea Mai Bună Actriţă dintr-un Rol Secundar .

Alte activităţi în televiziune includ: “Mr. Sloane”(Sky Atlantic); “The Secrets”(BBC One); “The Suspicions of Mr. Whicher II”(ITV1); “Peep Show”(Channel 4); “Exile”(BBC One) şi “Greenwing”(Channel 4).

2015 o prinde pe Colman jucând în comedia romantică  The Lobster, ce a fost nominalizat la Palme d’Or de la Cannes unde a câştigat premiul juriului. Tot în acest an are lansarea thriller-ul  London Road, bazat pe musicalul National Theatre cu acelaşi titlu, alături de Tom Hardy.

În 2011, Colman a avut rol principal în filmul câştigător a premiului BAFTA, Tyrannosaur,  regizat de Paddy Considine, pentru care a primit la Festivalul Sundance, premiul special al juriului World Cinema Special pentru Performanţă Extraordinară şi Cea Mai Bună Actriţă la Festivalul Internaţional de Film din Marea Britanie.  Alte filme jucate includ: The Iron Lady, Locke, Cuban Fury şi Hot Fuzz.

Pe scenă, Colman a fost văzută în West End la teatrul Noel Coward, jucând pe  Myra Arundel în producţia lui Howard Davies  “Hay Fever”. De asemenea a avut roluri în “England People Very Nice”,  “The Threesome”,  “Norman Conquests” şi “The Miser”.  Recent a fost anunţat faptul că Olivia Colman va avea rolul principal în producţia Channel 4 “Flowers”, o comedie narativă , imaginativă şi uimitoare despre luptele dintr-o familie neconvenţională.  Filmul va avea premieră spre sfârşitul anului 2016.  

TOM HIDDLESTON

După ce a fost văzut în producţia “A Streetcar Named Desire”, lui Tom Hiddleston ia fost dat primul rol în televiziune în adaptarea lui Stephen Whittaker , “Nicholas Nickleby” (2001) pentru ITV. Mai multe roluri au urmat, inclusiv două drame co-produse de HBO şi BBC: “Conspiracy” (2001) şi câştigătoarea premiului Emmy® “The Gathering Storm” (2002).

Hiddleston a absolvit în anul 2005 Academia Royal de Arte Dramatice şi în câteva săptămâni a primit rolul lui Oakley din filmul britanic independent  Unrelated  regizat de Joanna Hogg. Hiddleston  a fost distribuit în rolul lui  Alsemero din “The Changeling” de către Thomas Middleton, pentru compania de teatru Cheek By Jowl.  Pentru rolul “The Changeling”,  Hiddleston a fost nominalizat în anul 2006 la Premiile Ian Charleson, premii ce recunosc performanţele clasice pe scenă ale actorilor sub vârsta de 30 de ani..

În anul 2007, Hiddleston s-a alăturat companiei  Cheek By Jowl în producţia lui Declan Donnellan a romanului lui Shakespeare, “Cymbeline” în rolul eroului  Posthumus Leonatus şi a anti- eroului, Cloten.  Performanţa sa din “Cymbeline” ia adus rolul lui Cassio din “Othello”, producţia lui Michael Grandage. Hiddleston a fost nominalizat de două ori la categoria Cel Mai Bun Debut în cadrul premiilor  Laurence Olivier Awards pentru “Cymbeline” şi “Othello” şi a câştigat categoria pentru rolul din “Cymbeline”. La scurt timp, Hiddleston a filmat drama BBC “Miss Austen Regrets”, ce a câştigat atât un premiu BAFTA cât şi unul Great Britain Award.

În anul 2008, Hiddleston a filmat prima serie din “Wallander”– o câştigătoare a unui premiu BAFTA şi a unui Broadcasting Press Guild şi nominalizată la premiile Emmy®, Golden Globe® şi Satellite. De asemenea, a avut rol principal în “Ivanov” a lui Chekhov, o producţie  Donmar Warehouse/West End.  Pe lângă a doua serie din “Wallander” în 2009, Hiddleston  a jucat şi în a doua serie a bine cunoscutului serial “Return to Cranford”, un serial câştigător de premii BAFTA şi Emmy® şi a jucat în al doilea film a lui  Joanna Hogg  Archipelago, pentru care a primit o nominalizare la premiile  BAFTA şi premiul Cel Mai Bun Actor la Evening Standard Film Award.

2011 a fost un an plin de proiecte pentru Hiddleston printre care  Midnight in Paris a lui Woody Allen, War Horse  a lui Steven Spielberg, The Deep Blue Sea a lui Terence Davies şi rolul pentru care este cel mai cunoscut Loki, din THOR a lui  Kenneth Branagh pentru Marvel, un rol repetat în  blockbuster-ul Marvel în 2012, în  filmul  The Avengers. Pentru rolul din THOR, a câştigat premiul Cel Mai Bun Star Britanic în Ascensiune la Festivalul de Film The Richard Attenborough Regional iar la Premiile Empire din 2012, a câştigat Cel Mai Bun Debut Masculin.   La scurt timp, Hiddleston a apărut în primele două părţi din “Henry IV” şi rolul principal din “Henry V”, pentru care a primit în anul 2013 premiul  Times Breakthrough la Festivalul South Bank Sky Arts Awards.

În 2013, Hiddleston s-a reîntors la rolul său  Loki din THOR: The Dark World, a fost văzut în filmul lui Joanna Hogg,  Exhibition şi a avut rolul principal în “Coriolanus”, o producţie Donmar Warehouse pentru care a fost onorat cu premiul Cel Mai Bun Actor la London Evening Standard Theatre Awards  şi nominalizat pentru Cel Mai Bun Actor la Premiile Olivier în anul 2014. Hiddleston a fost auzit în The Pirate Fairy, producţie Disney şi a fost văzut în  The Muppets, Muppets Most Wanted.

Cele mai recente proiecte ale lui Hiddleston includ Only Lovers Left Alive a lui Jim Jarmusch, thirllerul Crimson Peak a lui Guillermo del Toro şi  High Rise  a lui Ben Wheatley, bazat pe romanul din 1975 a lui J.G Ballard. În proiectele sale viitoare găsim rolul principal din I Saw The Light, un film independent despre muzicianul country Hank Williams, regizat de Marc Abraham şi un rol principal în legendarele poveşti originale  King Kong, Kong: Skull Island, ce va fi regizat de către Jordan Vogt-Roberts şi va fi lansat în martie 2017.

ELIZABETH DEBICKI

Actriţa australiană  Elizabeth Debicki şi-a făcut debutul internaţional în filme în anul 2013, cu rolul  Jordan Baker din drama romantică a lui Baz Luhrmann, bazat pe romanul lui F. Scott Fitzgerald The Great Gatsby, alături de Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carrie Mulligan şi Joel Edgerton. Pentru interpretarea sa, Debicki a primit premiul  Cea Mai Bună Actriţă într-un Rol Secundar la Festivalul Australian Film Institute, cât şi nominalizări din partea Asociaţiei Australiană a  Criticilor de Film, Film Critics Circle a Australiei şi Empire Awards.

Alte activităţi recente ale lui Debicki includ un rol principal în filmul independent Macbeth a lui  Justin Kurzel , alături de Michael Fassbender şi Marion Cotillard cât şi thriller-ul regizat de Baltasar Kormakru , Everest alături de  Jake Gyllenhaal, Kiera Knightly, Josh Brolin, Robin Writer şi Sam Worthington.  De asemenea a jucat în cel mai recent succes a lui Guy Ritchie, The Man from U.N.C.L.E, alături de Henry Cavill şi Alicia Vikander. Pe viitor ea va avea roluri în  The Tale cu Laura Dern şi Ellen Burstyn, regizat de către Jennifer Fox şi în drama australiană “The Kettering Incident”. În 2015 ea a primit respectatul premiu  Australians in Film Breakthrough, ce recunoaşte contribuţia signifiantă către industria locală şi globală adusă de un actor australian.

Absolventă în anul 2010 a Colegiului de Arte Victorian din cadrul Universităţii din Melbourne, Debicki şi-a făcut debutul pe scenă în anul 2011, cu un rol în “The Gift”, o producţie a Companiei de Teatru Melbourne. În iunie 2013, a jucat alături de Cate Blanchett şi Isabelle Huppert în producţia The Sydney Theatre Company “The Maids”, pentru care a primit premiul Cel Mai Bun Debut din partea Sydney Theatre Award şi a fost nominalizată pentru categoria Cea Mai Bună Actriţă într-un Rol Secundar de catre Helpman Award. The Maids a avut critici pozitive şi a avut premierea în Statele Unite la The Lincoln Centre Festival din New York.

TOM HOLLANDER

Tom Hollander este cel mai cunoscut pentru rolul său Lord Cutler Beckett din Pirates of the Caribbean: At World’s End şi Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest.  Alte contribuţii în filme includ  Mission: Impossible – Rouge Nation, Muppets Most Wanted, The Invisible Woman, About Time, Hanna, The Soloist, In the Loop, Valkyrie, Elizabeth: The Golden Age, Gosford Park, Enigma şi Pride & Prejudice, pentru care a primit un premiu din partea Evening Standard Film Awards şi premiul Cel mai Bun Actor într-un Rol Secundar din partea London Critics Circle.

În 2010, Hollander şi scriitorul James Wood au creat seria TV  “Rev”, ce a câştigat premiul BAFTA în 2011 pentru Cea Mai Bună Comedie. A doua serie a fost difuzată în Marea Britanie pe BBC 2, în anul 2011 iar cea de a treia serie în anul 2014. Alte contribuţii în televiziune includ: “The Thick of It”, “Desperate Romantics”, “Headcases”, “John Adams”, “Freezing”, “The Company”, “The Life and Adventures of Nicholas Nickleby”, “Wives and Daughters” şi “Cambridge Spies” pentru care a primit Marele Premiu FIPA D’OR  pentru Cel Mai Bun Actor.

Hollander şi-a început cariera în teatru, câştigând premiul Ian Charleson în 1992 pentru interpretarea sa din “The Way of the World” de la Teatrul Lyric Hammersmith. Alte interpretări în piese de teatru includ “As You Like It” pentru Cheek by Jowl, “The Government Inspector” şi “Tartuffe” la Teatrul Almeida şi  “Landscape with Weapon” la Teatrul  Royal National.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *